MUDr. Paríž

Paríž má svoje osobité čaro a historické vyžarovanie. Je určite svetovou metropolou so všetkymi pozitívami, ale možno aj negatívami. Ako ho vnímala šarmantná  MUDr. Zuzana Kožuchová, čo ju uchvátilo a čo trošku sklamalo, si môžete prečítať v tomto rozhovore.

Ak by si mala popísať Paríž, čo ti hneď napadne?
Paríž je pre mňa tzv. miestom atmosféry. Má neopakovateľné historické čaro. Nachodila som za tri dni asi 50 km v historickom centre a bola som unesená. Veľmi ma prekvapilo, že som sa nestretla so zamračeným Francúzom. Všetci boli veľmi milí, usmievaví. V reštauráciách, v obchodoch, všade. Vôbec nie je pravda, že neradi rozprávajú po anglicky. Bezproblémovo s nami s úsmevom komunikovali a zaujímali sa, odkiaľ sme. Vedeli oceniť aj obyčajné MERCI a AU REVOIR.

Pri slove Paríž sa mne osobne hneď vybaví elegancia. Ako na teba pôsobili Parížanky, sú   naozaj také, ako ich prezentujú?
Jednoznačne áno. Parížanka sa rovná upravená, distingvovaná, štíhla a štýlová žena. Dovolím si povedať tak trošku s humorom, že „všetko iné“ boli turistky alebo prisťahovalkyne.

  Podľahla si aj ty čaru parížskych obchodov a nejakému nákupnému bulváru?
Ani nie, bola som sa, samozrejme, v obchodoch poobzerať, inšpirovať, ale veľa obchodov je totožných s tými u nás. Dosť ma od nákupnej horúčky odrádzali prísne bezpečnostné opatrenia v  tzv. značkových obchodoch. Musíte dať dole bundu, skontrolujú vás, treba ukázať tašku, kabelku, no a kým to absolvujete, akosi sa stratí čaro nákupnej horúčky. Celkovo sú oveľa prísnejšie bezpečnostné pravidlá ako v minulosti. Sú  dosť obmedzujúce, ale na druhej strane vzhľadom na udalosti, ktoré sa dejú, plne pochopiteľné.

 A čo spojenie Paríž a kulinárstvo?
Tak pre mňa určite francúzske palacinky, úžasný lávový koláč a neskutočne mi chutil ich hamburger. Bez hranolčekov, ale s opekanými zemiačikmi, domácou žemľou a úžasným mäskom, ktoré ale s našou predstavou hamburgeru nemá nič spoločné. No také kulinárstvo nie je veľmi lacná záležitost. Večera v klasickej reštaurácii pre dvoch, s kávou, od 50-80 eur. A čo ma nemilo prekvapilo, bolo, že nemajú polievky. Mala som chuť na klasickú horúcu polievku, takže som sa snažila uspokojiť chuťové poháriky akousi mixovanou hustou zeleninovou, ale neohúrilo ma to.

 Ako si vnímala monumentálne stavby Paríža?
Eifelovka je nadherná, ale mňa viac ohúril Louvre a budova opery, ktorú som po ceste do Louvru videla. Je tam veľa krásnych budov, z ktorých doslova sála história a noblesa. Veĺmi mi však osobne nesedeli pyramídy v Louvre. Pripadalo mi to ako päsť na oko. Je to však moje vnímanie. Absolútne sa  nehodia do históriou dýchajuceho paláca, kde máš pocit, že sa otočiš a prejde okolo teba kráľ Ľudovít so svojou svojou suitou.

© 01.07.2017, Petra Nagyová

ĎALŠIE Z TÉMY #ENVY LEKÁR

Na našej stránke používame súbory “cookie”, aby sme čo najlepšie využili možnosti stránky a prispôsobili Vašim požiadavkám. Taktiež sú použité na poskytovanie užitočných nástrojov a hodnotných funkcií. Aby ste využili web stránky s plným komfortom, umožnite prosím prijímanie “cookie” na našej stránke.