Dá sa potravinovej intolerancii predísť?
Áno aj nie.
Áno - spestriť stravu. Naše telo nemá tzv. vnútorné oči. Nevie, že dnes mám sviatok, nestíham jesť, najem sa narýchlo večer raz denne, alebo mi chutí chlebík, tak si ho dám denne aj viackrát. Pri takomto systéme telu chýbajú živiny, príde problém s hmotnosťou, rôzne tráviace ťažkosti. Odporúčam dať do základov pravidelnej stravy: bielkoviny, cukry, tuky a stmeliť to vitamínmi, minerálmi, vlákninou. Ak napríklad vynecháme bielkoviny, alebo budeme jesť to isté, môže okrem spomenutého vzniknúť aj potravinová intolerancia. Riešenie – všetky zložky a pestrá strava - potraviny sa v priebehu siedmich dní vyskytnú trikrát v jedálničku.
Nie - predošlá rada nepomáha, pretože treba odstrániť príčiny.
Aké sú teda najčastejšie príčiny potravinovej intolerancie?
Najčastejšou príčinou vzniku intolerancie sú tzv. éčka. Sú výdobytkom dvadsiateho storočia. Ubúdaním poľnohospodárskej pôdy speje svetový trend k tomu, že nestačíme pre seba vyrobiť dostatok potravín, preto sa hľadajú spôsoby, ako vystačiť všetkým. Pridávajú sa tak éčka takmer do všetkých potravín. Napríklad obyčajný jogurt: je trendy znížiť tuk, ale potom je jogurt príliš tekutý, preto pridáme stužovač E, trvanlivosť predĺžime ďalším E, toho roku napr. boli jahody kyslejšie, treba pricukriť, tak umelé sladidlo - ďalšie E, klasické jahody jogurt zafarbia do hneda, preto pridáme farbivo E... Náš trakt tieto éčka spoznáva prikrátko, niektorí imunológovia tvrdia, že tolerancia na potravinu sa vyvinie v priebehu viacerých storočí. Potom stačí iný podnet ako vírus, antibiotiká a pri citlivom tráviacom trakte máme zrazu zvýšenú priepustnosť čreva aj pre látky, ktoré by sa bežne do tela nedostali, tu vstúpi do hry imunita, ktorá vytvára komplexy s látkami. Nevieme, prečo časť spôsobí len tráviace problémy, alebo sa krvou dostanú komplexy do tela a vznikne množstvo ďalších ťažkostí. To znamená, že raz môže byť jeden prejav, inokedy viac. Intolerancie súvisia nielen s tráviacimi ťažkosťami, ale aj s niektorými neurologickými a kožnými ochoreniami, chronickým zápalmi, dlhodobou únavou, niektorými psychiatrickými a gynekologickými ochoreniami.