Potravinové intolerancie, diéty, defekty...

Zdraví ľudia choroby neriešia. Keď nás však dostihnú, chceme všetky informácie, ako sme im mohli predísť, ako sa ich zbaviť, čo zmeniť. Potravinové intolerancie, alergie na určité druhy potravín, problémy s trávením majú vzostupnú tendenciu a trápia čoraz viac ľudí. Ako proti nim bojovať, ako ich rozpoznať a čo s nimi ak už sú tu? Odpovedá MUDr. Daniela Balcová

MUDr. Daniela Balcová
špecialistka v odbore vnútorné lekárstvo
na klinikách ENVY vedie  interné oddelenie a oddelenie optimálnej výživy a regulácie hmotnosti

Potravinová intolerancia nastáva vtedy, ak naše telo nevie tráviť určitý druh potravín. Ako ju však rozpoznať?
Intoleranciu potravín vieme zistiť až vyšetreniami, pri ktorých vylúčime iné závažné ochorenia, napr. pri tráviacich ťažkostiach po kompletnom vyšetrení tráviaceho traktu. Ak ťažkosti trvajú napriek diéte, symptomatická liečba nepomáha a pacient má napr. diagnózu funkčný dyspeptický syndróm, čiže nešpecifikovanú poruchu trávenia súvisiacu z neznámej príčiny s poruchou funkcie tráviaceho traktu, alebo sa mu zhoršil ekzém či akné a doteraz účinná liečba a diéta nezabrala, pravdepodobne ide o intoleranciu.  Za 3,5 roka, čo realizujeme tieto testy, sme mnohokrát poslednou záchranou.
Dá sa potravinovej intolerancii predísť?
Áno aj nie.
Áno - spestriť stravu. Naše telo nemá tzv. vnútorné oči. Nevie, že dnes mám sviatok, nestíham jesť, najem sa narýchlo večer raz denne, alebo mi chutí chlebík, tak si ho dám denne aj viackrát. Pri takomto systéme telu chýbajú živiny, príde problém s hmotnosťou, rôzne tráviace ťažkosti. Odporúčam dať do základov pravidelnej stravy: bielkoviny, cukry, tuky a stmeliť to vitamínmi, minerálmi, vlákninou. Ak napríklad vynecháme bielkoviny, alebo budeme jesť to isté, môže okrem spomenutého vzniknúť aj potravinová intolerancia.  Riešenie – všetky zložky a pestrá strava - potraviny sa v priebehu siedmich dní vyskytnú trikrát v jedálničku.
Nie - predošlá rada nepomáha, pretože treba odstrániť príčiny.
Aké sú teda najčastejšie príčiny potravinovej intolerancie?
Najčastejšou príčinou vzniku intolerancie sú tzv. éčka. Sú výdobytkom dvadsiateho storočia. Ubúdaním  poľnohospodárskej pôdy speje svetový trend k tomu, že nestačíme pre seba vyrobiť dostatok potravín, preto sa hľadajú spôsoby, ako vystačiť všetkým. Pridávajú sa tak éčka takmer do všetkých potravín. Napríklad obyčajný jogurt:  je trendy znížiť tuk, ale potom je jogurt príliš tekutý, preto  pridáme stužovač E, trvanlivosť predĺžime ďalším E, toho roku napr. boli jahody kyslejšie, treba pricukriť, tak umelé sladidlo - ďalšie E, klasické jahody jogurt zafarbia do hneda, preto pridáme farbivo E... Náš trakt tieto éčka spoznáva prikrátko, niektorí imunológovia tvrdia, že tolerancia na potravinu sa vyvinie v priebehu viacerých storočí. Potom stačí iný podnet ako vírus, antibiotiká a pri citlivom tráviacom trakte máme zrazu zvýšenú priepustnosť čreva aj pre látky, ktoré by sa bežne do tela nedostali, tu vstúpi do hry imunita, ktorá vytvára komplexy s látkami. Nevieme, prečo časť spôsobí len tráviace problémy, alebo sa krvou dostanú komplexy do tela a vznikne množstvo ďalších ťažkostí. To znamená, že raz môže byť jeden prejav, inokedy viac. Intolerancie súvisia nielen s tráviacimi ťažkosťami, ale aj s niektorými neurologickými a kožnými ochoreniami, chronickým zápalmi, dlhodobou únavou, niektorými psychiatrickými a gynekologickými ochoreniami.
Čo presne sú testy potravinovej intolerancie a čo odhalia?
Testy potravinovej intolerancia robíme v dvoch formách -  na 40 alebo na 200 potravín.  https://www.envyclinic.sk/sk/oddelenia-a-zakroky/testy-potravinovej-intolerancie)
Výsledkom je zostavenie „rebríčka“ od najsilnejšej až po nulovú reakciu. Odhalia potraviny, ktoré telo netoleruje. Určíme eliminačný režim, po ktorom sa testuje návrat potravín do stravy, či po ich vynechaní intolerancia vymizla, pretože toto nie je doživotný jav. U nás v Envy zisťujeme, že  intoleranciou trpí až 90-percent populácie, čo je veľmi alarmujúce číslo. Na Slovensku registrujeme nárast kardiovaskulárnych ochorení, porážky, náhlej smrti, obezity, cukrovky, napriek tomu, že máme moderné formy liečby, diagnostiky aj výkonov na záchranu. Treba sa pozrieť na to tak, že síce vieme, ale prevenciu nerobíme. Vrátim sa k strave - polotovary, potraviny s obsahom E, kvalita-nekvalita stravy, nezáujem to zlepšiť – tam treba začať. Strava sa podieľa na vzniku chorôb v 70-percentách a málo pohybu v 30-percentách. Riešenie je jednoduché – dnes je ten pondelok, kedy začínam. Nie zajtra, ani na  budúci týždeň, dnes!
Čo je to nutrigenomika a na čo sú testy prospešné?
Naša klinika má slogan krása je voľba, ja by som pridala aj - zdravie je voľba. Nutrigenomika nám v prvom prípade našich testov vie dať predikciu možnosti vzniku ochorenia a teda ho môžeme  zmierniť, alebo oddialiť prejavy, prípadne predísť v prípade obezity  napr. úpravou vonkajšieho prostredia (aj v strave) na základe výsledkov analýzy génov. V druhom prípade vďaka nej vieme včas začať liečbu ešte pred úplnou stratou vlasov. Je to vedná oblasť, kde na základe zhodnotenia určitej časti genómu, pre dané ochorenie,  vieme klientovi  povedať, či je nositeľom poruchy a aká je závažná. 
https://www.envyclinic.sk/sk/oddelenia-a-zakroky/nutrigenomika
Ďalším strašiakom je histamínová intolerancia, čo to je a ako sa prejavuje?
Histamínová intolerancia sa radí do skupiny netolerovania histamínu v potrave. Veľa potravín ho státím alebo  zohrievaním zvyšuje, aj pri správnom uskladnení. Na to, aby sme nemali prejavy z histamínu v strave, máme v čreve enzým diaminooxidáza. Je naším veľkým priateľom, lebo zabráni prejavom vplyvu histamínu na naše telo tým, že ho odbúra. Prejavov môže  byť viac: od začervenanej pokožky, žihľavky, svrbenia až po opuchy. Pridružiť sa môže nádcha a vodný výtok, slzenie, bolesť hlavy, závraty, pokles krvného tlaku, kŕče v bruchu, hnačka, nafukovanie, pálenie záhy, bolestivá menštruácia. U tehotných môže vyvolať  potrat alebo predčasný pôrod. Histamín dokáže zrýchliť srdcovú činnosť, pocit búšenia, pískavé dýchanie, kašeľ (prejavy astmy).
Aký je rozdiel medzi intoleranciami a alergiami?
V zúčastnených imunitných bunkách: pri potravinovej  intolerancii IgG, pri alergii IgE, ktoré uvoľnia v tele histamín z tzv. žírnych buniek, pri histamínovej intolerancie nedostatok enzýmu diaminooxidáza .
V nástupe symptómov:
Alergie majú po zjedení potravín zväčša rýchly nástup, od 3 do 48 hodín. Najčastejšie ide o výsev veľmi svrbivých vyrážok, ale môžu byť aj závažné prejavy ako opuch slizníc (slzenie očí) alebo dýchacích ciest až s opuchom hrtana a dusením sa. Veľmi dôležité je vedieť , že opakované požitie potraviny môže vyvolávať stále búrlivejšiu reakciu, až život ohrozujúci stav. Často sa dá potravina dobre identifikovať, ak ide o ovocie, orechy, pri  iných  alergiológ môže odporučiť viesť si denníky stravy, pretože to môžu byť zložky napr. korenia, vaječný žĺtok... Alergia je doživotná. 
Potravinová intolerancia je plazivá, veľký imitátor, inkubačná doba je 3 až 72 hodín, má menlivý charakter, najskôr je potrebné vylúčiť nádory, zápaly, alebo iné závažné ochorenia. Väčšinou netrvá celý život, stav zlepší eliminácia, alebo po nej vymizne a pomáha dlhodobé požívanie probiotík.
Histamínová intolerancia sa diagnostikuje laboratórne a môže imitovať alergiu aj potravinovú intoleranciu. Pomáha znalosť - aké potraviny zjesť, ako ich upraviť, ako si ich pripraviť. Tiež dodanie enzýmu zvonku pred jedlom, vo forme tabliet DAOSIN.
S akými problémami pacientov sa stretávate najčastejšie? 
S potravinovou intoleranciou, trichológiou – stratou vlasov a s posilnením imunity vitamínom C. Aj napriek tomu, že diagnostikujeme niektoré z týchto ochorení, vždy sa treba pozrieť na klienta ako na celok, lebo nie je vylúčené, že môže trpieť viacerými problémami.  

Dá sa alergiám či intoleranciám predchádzať bez vyšetrení?
Všeobecne áno, životospráva (strava, pohyb), ovplyvnenie genetiky zmenou prostredia, dostatok spánku, relax, odbúravanie stresu – počúvaním, komunikáciou. Stres je jeden z faktorov, ktorý nám oslabí imunitu a je spúšťačom mnohých problémov.
 
Keď sa cítim dobre, nič ma nebolí, len ma občas nafúkne, občas mám problémy so stolicou a občas mi niečo len tak nesadlo na žalúdku.... sú toto prejavy, ktoré treba brať vážnejšie?
Ak vás tieto problémy obmedzujú, treba prísť na konzultáciu. Radšej skôr, ako neskoro.
Celiakia sa v poslednom období tiež skloňuje viac ako v minulosti. 
Nie je to alergia, ale ide o nestrávenie lepku v obilninách, ktoré ho obsahujú. To spôsobí chronický zápal čreva, ak trvá dlho trvá, aj chýbanie dôležitých živín. Telo má k dispozícii dosť kvalitnej stravy, ale nedodá ju organizmu, pretože črevo nefunguje správne. Po desiatkach rokov hrozí aj riziko závažnejšieho ochorenia. Na diagnostiku nestačí vyšetrenie na potravinovú intoleranciu alebo špeciálnych látok z krvi, je potrebná biopsia (odobratie vzorky) z hornej časti tenkého čreva pri endoskopii, kde histológia túto diagnózu jednoznačne potvrdí. Vtedy sa drží diéta doživotne.
Postihujú intolerancie viac ženy ako mužov, resp. sú niektoré vekové skupiny náchylnejšie?
Je to skoro rovnako. Pre mňa sú veľkým prekvapením intolerancie u detí  - často na kola orech - ten sa nachádza v kolových nápojoch, na mäso z morských príšer, avokádo, všetky orechy a to aj u detí mladších ako tri roky. Dieťa rozhodne nie je zmenšený dospelý. Čo je zdravé pre dospelého, detský trakt nemusí ešte zniesť, napriek nepopierateľnému benefitu u dospelého. Ďalej sa na tom podieľa aj príprava jedla a hojnosť. Nie je cieľom - mať na to a  dopriať si, ale poradiť sa s pediatrom, aká strava je vhodná alebo nevhodná na daný vek.
Je niektoré z vašich vyšetrení nepríjemné, treba sa naň špeciálne pripraviť?
Skôr očakávania sú nepríjemné. Často sa ľudia boja mezoterapie, ale keď ju aplikujeme mezopištoľou sú prekvapení, ako to „nebolí“. Odbery sú u nás najbolestivejší zákrok, my skôr vysvetľujeme, rozprávame sa a popri tom ani tie odbery nie sú až také zlé.
Máte nejaké novinky?
Liečbu a režim obezity pod vedením lekára, využitím nových poznatkov aj v liečbe. Mojím snom je zaviesť prevenciu: prídete k nám a my sa cez interné vyšetrenie pozrieme na možné driemajúce ochorenie alebo poruchu.
© 01.02.2019, Envy

ĎALŠIE Z TÉMY #ZDRAVIE

Na našej stránke používame súbory “cookie”, aby sme čo najlepšie využili možnosti stránky a prispôsobili Vašim požiadavkám. Taktiež sú použité na poskytovanie užitočných nástrojov a hodnotných funkcií. Aby ste využili web stránky s plným komfortom, umožnite prosím prijímanie “cookie” na našej stránke.