Škodia zdravé potraviny ?

V dnešnej dobe eko, raw a bio trendov sa možno trošku prehnane snažíme dodržiavať zdravú životosprávu a naozaj sme častokrát až pod tlakom „zdravých potravín“. Občas sa stáva, že aj horalku zjeme s výčitkami svedomia a na večeru si rýchlo urobíme pšeno s medom. Každý časopis sa doslova predháňa s receptami zdravej stravy a sľubuje dostatok vlákniny a vitamínové bomby na počkanie. Prekvitajú bio obchody, v cukrárňach sa raw koláče, napriek horibilnej sume, míňajú veľkou rýchlosťou. Na diskusných fórach pre matky spôsobuje kúpená výživa doslova zatratenie a ak ste ešte neboli v reštaurácii, ktorá vám namiesto segedínskeho guláša ponúkne prosovú topku s figami... akoby ste ani neboli. V celom tomto zdravom trende trošku zabúdame na niečo iné zdravé... rozum. Rozumne pristupovať aj k zdravej strave. Je to určite skvelé, ak ľudia zmenia postupne svoj jedálniček. Obmedzia veci nie veľmi fajn a svoju stravu premenia na plnohodnotnú. Svoje rady a skúsenosti na základe nejakých osobných pohnútok a životných ponaučení prezentujú aj ďalej a sú ukážkovým príkladom v boji s obezitou a nezdravými jedlami. Klobúk dolu, a ako sa povie, takým ľuďom patrí svet. Ale po vyprážanom syre s tatárskou ulahodiť svojmu svedomiu RAW maškrtou, popritom sa odfotiť na instagram asi nie je, a povedzme to rečou potravín „to pravé orechové“ . A určite tým nie je ani to, keď sa snažíme stravovať zdravo, nepopustiť a spôsobujeme si viac škody ako úžitku, lebo aj zdravé potraviny môžu škodiť!

Potravinová intolerancia nemusí byť spravidla len z potravín, ktoré považujeme za nezdravé. Častokrát aj tie najzdravšie potraviny plné vitamínov môžu spôsobovať veľké problémy a naoko zdravé paradajky, či chutné tropické ovocie nám môže spôsobiť mnoho ťažkostí. Potravinová intolerancia si nevyberá, či je potravina zdravá a výživná, nerieši množstvo vitamínov a obsah vlákniny, minerálov, ale či sa naše telo s ňou dokáže vysporiadať. Ak nie, môžu vznikať problémy a mali by sme spozornieť.

Takže, ak vás trápi akné, stavy úzkosti, hnačka, astma, bolesti hlavy, migrény, bronchitída, celiakia, depresia, gastritída, hyperaktivita, chronický únavový syndróm, nadváha, nadúvanie, neplodnosť, nespavosť, potenie, oslabená imunita, porucha pozornosti, problémy s váhou, zápcha, svrbenie kože, zadržiavanie vody v tele, zápal kĺbov, zápalové ochorenia čreva... vyhľadajte odborníka a zistite, na čo máte intoleranciu a na čo naopak alergiu. 
Dôležitým rozdielom vo vnímaní je zjednotenie pojmu alergia a intolerancia.

Potravinová alergia je prudká reakcia tela na určité potraviny. Prejavuje sa zvyčajne okamžite po zjedení alergénu v podobe miernej reakcie až po závažnú, život ohrozujúcu. Pri alergii nemôže pacient zvyčajne zniesť ani malé množstvo intolerantnej potraviny bez toho, aby sa prejavila reakcia, vďaka tomu je ju veľmi ľahké diagnostikovať.
Intolerancia nastáva, ak má telo problémy s trávením určitého druhu potravín alebo niektorých látok obsiahnutých v potravinách. Nástup jej príznakov je zvyčajne pomalší a môže byť oneskorený aj o niekoľko hodín po zjedení problematickej potraviny. Príznaky môžu trvať niekoľko hodín, dokonca aj do ďalšieho dňa a niekedy aj dlhšie. Problémom potravinovej intolerancie je jej ťažká rozpoznateľnosť. Často trvá veľmi dlho, než človek zistí, aké jedlo mu práve robí ťažkosti. Môže totiž ísť nielen o samotné potraviny, ale tiež o rôzne konzervanty.

Ako postupovať, ak máme pocit, že nám zdravé potraviny škodia, sme sa opýtali MUDr. Daniely Balcovej, špecialistky na vnútorné lekárstvo a vedúcej lekárky oddelenia optimálnej výživy a regulácie hmotnosti kliniky ENVY. 

- Po získaní výsledkov krvných testov cca do 3 týždňov urobíme lekár analýzu výsledkov.
- Klient bude následne kontaktovaný za účelom výstupnej konzultácie, keď budú klientovi interpretované výsledky.
- Ak vyšetrenie intolerancie ukáže pozitívne potraviny, klient podľa výsledkov dostáva eliminačný režim.
- Na niekoľko týždňov  dostane adekvátne náhrady s potravinami,  kde sa pozitívne potraviny nenachádzajú.
- Pri osobnej konzultácii, ale aj v písomnej forme, dostáva aj stručné zásady správnej výživy.
- Nie je to jedálniček, len akési písomné zhrnutie vhodných a nevhodných potravín.
- Po uplynutí eliminačného času sa postupne skúšajú potraviny vrátiť späť do stravy, to znamená, že väčšina potravín sa späť aj vráti.
- Môžu byť rôzne varianty vynechania podľa druhu pozitívnych potravín, alebo podľa ochorení, ktoré klient má.
- Zároveň sa vynechávajú aj všetky potraviny na ktoré je klient alergický, nakoľko alergia na potraviny je celoživotná.
- Pacient musí byť pravidelne sledovaný u odborných lekárov

© 13.04.2018, Petra Nagyová

ĎALŠIE Z TÉMY #ZDRAVIE

Na našej stránke používame súbory “cookie”, aby sme čo najlepšie využili možnosti stránky a prispôsobili Vašim požiadavkám. Taktiež sú použité na poskytovanie užitočných nástrojov a hodnotných funkcií. Aby ste využili web stránky s plným komfortom, umožnite prosím prijímanie “cookie” na našej stránke.