TESTY POTRAVINOVEJ INTOLERANCIE

Diagnostika a odstránenie nežiaducich prejavov potravinovej intolerancie
Špeciálne testy potravinovej intolerancie odhalia potraviny alebo látky obsiahnuté v potravinách, s ktorými má vaše telo problém pri trávení a ktoré sa prejavujú v podobe nežiaducich intolerančných príznakov – migréna, nafúknuté brucho, opuchnuté nohy, nespavosť, akné, problémy s váhou. Na základe získaných výsledkov z krvi, ktoré vám budú interpretované odborným lekárom, a následného obmedzenia alebo úplného vylúčenia konzumácie konkrétnej potraviny odstránite zdravotný problém, s ktorým ste si dlho nevedeli poradiť.

Alergia na potraviny verzus potravinová intolerancia
Potravinová alergia je prudká reakcia tela na určité potraviny. Prejavuje sa zvyčajne okamžite po zjedení alergénu v podobe miernej reakcie až po závažnú, život ohrozujúcu. Pri alergii nemôže pacient zvyčajne zniesť ani malé množstvo intolerantnej potraviny bez toho, aby sa prejavila reakcia, vďaka tomu je ju veľmi ľahké diagnostikovať.
Intolerancia nastáva, ak má telo problémy s trávením určitého druhu potravín alebo niektorých látok obsiahnutých v potravinách. Nástup jej príznakov je zvyčajne pomalší a môže byť oneskorený aj o niekoľko hodín po zjedení problematickej potraviny. Príznaky môžu trvať niekoľko hodín, dokonca aj do ďalšieho dňa a niekedy aj dlhšie. Problémom potravinovej intolerancie je jej ťažká rozpoznateľnosť. Často trvá veľmi dlho, než človek zistí, aké jedlo mu práve robí ťažkosti. Môže totiž ísť nielen o samotné potraviny, ale tiež o rôzne konzervanty.
Intolerancia na niekoľko potravín naraz alebo skupiny potravín nie je nezvyčajná. Niektorí ľudia môžu tolerovať určité množstvo intolerovanej potraviny, ale v prípade, že jej zjedia príliš veľa (alebo príliš často), sa objavia nepríjemné príznaky.
Upozornenie: Ak sa nekonzumovala určitá potravina počas posledných troch mesiacov, test ju pravdepodobne vyhodnotí ako normálnu kvôli nízkej úrovni protilátok.

Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie
Akné, stavy úzkosti, hnačka, astma, bolesti hlavy, migrény, bronchitída, celiakia, depresia, gastritída, hyperaktivita, chronický únavový syndróm, nadváha, nadúvanie, neplodnosť, nespavosť, potenie, oslabená imunita, porucha pozornosti, problémy s váhou, zápcha, svrbenie kože, zadržiavanie vody v tele, zápal kĺbov, zápalové ochorenia čreva...
Príklady intolerovaných potravín
Kravské mlieko, pšenica, vajíčka, kvasnice, oriešky, hrach, fazuľa, kukurica, pistácie, marhule, kapusta, kakao, čerešne, grapefruit...
Príprava na diagnostiku
Po objednaní prísť na kliniku a 14 dní pred odberom je potrebné dočasne vysadiť lieky užívané na ovplyvnenie imunitného systému (antibiotiká, lieky na alergie, kortikoidy), preto ak takéto lieky užívate, konzultujte s indikujúcim lekárom, či je ich možné vysadiť.
Priebeh vyšetrenia
Vstupná konzultácia a následný odber krvi. Po získaní výsledkov krvných testov cca do 3 týždňov prebehne analýza výsledkov lekárom. Klient bude následne kontaktovaný za účelom výstupnej konzultácie, keď budú klientovi interpretované výsledky – klient dostane rozpis jednotlivých tolerantných/intolerantných potravín a návrhy alternatív za vylúčené potraviny.
Príčina potravinovej intolerancie
Zvyčajne je spôsobená nedostatkom vhodných tráviacich enzýmov v zažívacom trakte. Enzýmy sú potrebné pri rozkladaní látok nachádzajúcich sa v potravinách. Ak tieto enzýmy chýbajú alebo je ich nedostatok, potom jedlo môže spôsobovať nepríjemné symptómy, pretože jeho časť nemôže byť telom strávená.

 Testy potravinovej intolerancie 

SÚVISIACE PROCEDÚRY

Testy potravinovej intolerancie
© 31.07.2017, Envy

ĎALŠIE Z TÉMY #ZDRAVIE

Na našej stránke používame súbory “cookie”, aby sme čo najlepšie využili možnosti stránky a prispôsobili Vašim požiadavkám. Taktiež sú použité na poskytovanie užitočných nástrojov a hodnotných funkcií. Aby ste využili web stránky s plným komfortom, umožnite prosím prijímanie “cookie” na našej stránke.